STARK

21-22 september gick STARK av stapeln - ett projekt som DUS har jobbat med under ett halvårs tid med syftet att stärka unga ledare inom ridsporten i Västmanland! Det är tack vare medel från Idrottslyftet samverkan, som vi har kunnat genomföra detta projekt. 
 
Deltagarna på träffen var ett stort härligt gäng ungdomar från flera klubbar i distriktet och vi höll hus på Ridsportens hus i Strömsholm. Helgen har bjudit på intressanta och lärorika föreläsningar, grupparbeten, diskussioner, roliga aktiviteter och nya kontakter har knutits! 
 
Lördagsförmiddagen kickades igång med lite korta presentationer av oss som höll i träffen - DUS, Ama Andersson från Västmanlands Ridsportförbund och Sofia Lyckman från SISU Idrottsutbildarna. Sedan var det vår och deltagarnas tur att lära känna varandra lite, vilket vi fick göra i form av speed-dating! 
 
 
Malin och Madde från Centrala Ungdomssektionen (CUS) tittade förbi en stund och berättade lite om vad CUS är och vad de gör. Efter det tog Helena Carlsson, tidigare ordförande för CUS, över! Hon pratade om sin väg hon har gått genom ridsporten, från ungdomssektionen i föreningen till CUS och förbundsstyrelsen. Hur hon har stött på vuxna som inte tagit henne på allvar för att hon var ung och hur hon själv har utvecklats tack vare sitt ideella engagemang. Det centrala temat var att unga är viktiga och ska vara med där besluten tas, dels eftersom ridsporten är en så stor ungdomsidrott och för att unga vet bäst vad unga vill. Hon tipsade alla om att hänga på och våga tacka ja om du får frågan att ta på dig ett uppdrag. En riktigt inspirerande och peppande föreläsning som jag tror att alla fick ut mycket av! 
 
 
Efter lunch var det dags för Ingrid från dressyrmupparna.se och Timmie från dressyrkillen.se att föreläsa. De pratade om internetklimat och hur det är att finnas och verka på internet. Utifrån egna erfarenheter berättade de om hur de själva blivit utsatta för näthat och hur de har hanterat situationen. Deltagarna fick sedan själva diskutera vad man kan göra för att förebygga kränkningar på nätet och bidra till ett bra klimat på internet. Mycket tänkvärt!
  
 
Lördagens sista föreläsare var Niclas Boström från Friends. Här pratades det om kränkningar och mobbning olika kränkande situationer. Deltagarna fick även diskutera själva diskutera dessa olika situationer och vad man kan göra för att förhindra mobbing. 
 
På kvällen var det tacomiddag på vandrarhemmet där vi bodde och kvällsaktivitet i form av femkamp med käpphästar! Lagen som tävlade var Crazy Bananas, Green Riders, Kinerserna och De blå grisarna och grenarna var inspirerade av riktiga ridsportsgrenar. Exempelvis så skulle lagen ta sig runt en terrängbana inomhus, där hindren bestod av allt ifrån att hoppa vanliga hinder till att göra kullerbyttor, klättra i ribbstolarna och hoppa ett "vattenhinder". En annan gren som var mycket populär var kadriljen med festlig hälsning. Lagen fick förbereda ett kadriljprogram med en rolig hälsning, som sedan visades upp och bedömdes av domare från DUS. Vinnarna av femkampen blev Crazy Bananas!
 
 
Dag nummer två startade med ett pass med Ama, Sofia och DUS. Det blev lite info om distriktet och om SISU. Kom ihåg att ni kan få massor av stöttning till era ungdomssektioner därifrån, allt ifrån ekonomiska medel till kurser och material. Sedan blev det ett arbetspass kring ungdomssektionerna där deltagarna bland annat fick komma fram till hur man gör en ungdomssektion så dålig som möjligt. Genom att sedan vända på allt kom vi fram till hur ett US blir så bra som möjligt!
 
 
 
I nästa övning fick deltagarna komma på olika problem som de själva har stött på eller som kan uppstå i ett US, och sedan diskutera hur man kan lösa problemen. Vi berättade även lite om vad DUS gör och hur man kan kontakta oss om man behöver hjälp. Vi kommer mer än gärna ut till era olika ungdomssektioner! Vi finns på facebook i "Ung i västmanlandridsporten", här på bloggen och numera även på Instagram, där heter vi dusvastmanland!
 
Här är några tips från oss i DUS till alla ungdomssektioner där ute!
– Ha kul!
– Lyft varandras styrkor och uppmuntra varandra!
– Hitta en balans mellan strukturerade möten och kul
– Ta hjälp av andra
– ”Häng på”, säg ja
– Våga ta för sig
– Rätt person på rätt plats
– Ni är viktiga!
 
På eftermiddagen gick vi till Röda ridhuset och tittade på 4-årschampionatet i hoppning. Många lovande och fina unghästar fick vi se! Sedan var det återkoppling till alla pass och utvärdering av helgen. Vi fick med oss många synpunkter på vad som var bra och intressant, och vad som var mindre bra som kan förbättras till nästa gång vi gör något liknande. Till sist vill vi rikta ett STORT TACK till alla som var med under helgen och gjorde den så bra som den blev!! 
 
/Tove 

RSS 2.0